Irriterende nødhjælpsorganisationsfrivillige
Torsdag eftermiddag spankulerede jeg ned af Købmagergade. De mennesker der kender ruten fra Rundetårn til Amagertorv, ved, at muligheden for at man støder ind i storsmilende frivillige fra Unicef, Røde Kors, Amnesty International og andre lignende organisationer, er relativ stor. Denne dag var ikke en undtagelse. Nogle folk går i store buer uden om, så de slipper for at konfronteres med deres dårlige samvittighed. Det hænder også for mig, men det kan ikke være rigtigt, at man skal lægge sin rute om, fordi man ikke kan lide at sige ”nej” til en ung, og gerne halvflippet humaniorastuderende med hundeøjne.
Normalt siger jeg ”nej”, gerne med undvigende øjenkontakt og måske en undskyldning med at jeg har travlt. Men hvorfor egentlig? De skal da ikke dømme mig – de ved ikke hvor mange katte jeg har reddet ned for træer og hvor mange børn jeg har reddet ud af flammer. De kvikke af dem, spørger én om man ikke vil være med til at støtte børn i 3. lande med en retorik, der får én til at fremstå som en kold kyniker, hvis man siger nej. For ja, jeg vil gerne hjælpe og støtte de nødlidende, men på mine egne præmisser, hvorfor jeg siger nej til dem. Jeg er på skide SU, lever med evigt overtræk, så jeg vil gerne selv kunne bestemme hvor mange penge jeg donerer ad gangen, og ikke være bundet af et abonnement. Det kan godt være, at det ikke er mange penge, men det er også mere princippet i det.
Som sagt, er disse unge, nogle man tit støder ind i. Men denne torsdag var det som om, at de var lidt mere aggressive. Som om at deres chef havde givet dem en peptalk for at få solgt nogle flere abonnementer. Den første jeg møder, prøver jeg pænt at afvise, men i stedet, begynder hun at gå baglæns ved siden af mig, mens hun plæderer for vigtigheden af at et overskudsland som Danmark bør hjælpe. God salgstale, men nok kun vold, trusler eller tilbud om sex ville få mig til at sige ja, og jeg får rystet hende af. Ti sekunder efter mødes jeg af en af hendes kolleger. Han spørger om jeg ikke vil være medlem, og jeg siger nej, hvortil han spørger ”hvorfor ikke”. Rent refleksivt føler jeg at jeg bør forklare, men stopper så op, og siger ”Har jeg nogen grund til at forklare dig det?”, og dermed blev han også hægtet af.
Og så irriterer det mig, at de med en påtaget høflighed alligevel siger ”Fortsat god dag”, når man lige har afvist dem, for i hvor stor interesse er det lige, at de ønsker jeg har en god dag.
2 Comments:
Jeg er overbevist om at ønsket om en god dag kommer fra bunden af deres hjerter. Disse mennesker ønsker jo kun at hjælpe alt og alle i denne verden, store og små, tunfisk og pandaer og folk i den 3., 4. og 5. verden.
I øvrigt synes jeg at det er interessant at statistikken viser at Amnesty International i Århus sætter flere penge til i aflønning af disse snakkehoveder ned af strøget, end de får ind til deres humanitære gøremål. Det kan godt være at man ikke skal tænke rationelt i denne sammenhæng, men undrer mig bare over om denne form for økonomisk strategi resulterer i at de sender folk rundt med raslebøsser blandt de uskyldigt dømte i fængslerne - med det formål at samle ind til gågade-irritisterne?!
Jakob...tja, men bag alle altruistiske gøremål ligger en egoistisk motivation. Disse unge får jo et godt og fyldigt CV, og det er jo vigtigt, når de skal ud og konkurrere om alle de få jobs
Send en kommentar
<< Home